Horvátországi Appartman - Villa-Tolnai.eu - Nyaralás Horvátországban - Tisno

Nyaraljon a mediterrán Dalmáciában, a Murter szigetnél!

Nyaraljon a mediterrán Dalmáciában, Budapesttől 670 km-re, A Murter szigetnél! Tisnó a szárazföld utólsó települése, felnyitható híd köti össze a szigettel.

 

A 10 km hosszú Murter szigeten 4 mediterrán hangulatú  település  van, Murter, Tisno, Jezera és Betina. A főszezonban valamelyik városkában minden este élőzenés program, utcabál van.

Murter a sziget „ fővárosa „  csodálatos központi része a kikötő ( marina ) mellett, tele üzletekkel, éttermekkel ( konoba ), fagyizókkal és kávézókkal. Nagy szimpada és közösségi ter esténként megtelik rengeteg turistával, az élőzenés esteken fergeteges hangulatú utcabál szokott lenni.

Jezera egy néhai halászfalu, egy könnyen áttekinthető gyönyörű kikötővel, körben üzletek, éttermek,   fagyizók, hotelek, panziók. A kikötő tengeri kijárata csodálatos hangulatot áraszt különösen reggel és este, a hajók ki- és besiklásakor. A  tengeri kijárat mindkét oldalán csodálatos szabad strand található. A strandot és Tisno központját egy este kivilágított gyönyörű gyalogos sétány köti össze, kb. 3 km.

Betina a Murter sziget legkisebb városkája. Hangulatos főterén szuper esti programok vannak,  jó a strandja, mellette van a kis piac, ahol a reggeli órákban frissen fogott halat árulnak a halászok.  Betina Murter településsel szinte összeépült.  

Európa biztosan legtisztább, legszebb tengere az Adria. A nappali verőfényben a víz visszasugározza az ég felhőtlen kék színét, mely talán a karib tenger kékjével vetekszik leginkább. A nyári mediterrán 35 fokban sétálni a partján, és bárhol bármikor megcsobbanni? – a szabadság legmagasabb foka, csodálatos, felejthetetlen érzés…

A Murter sziget  mind a 4  településén lehet biciglit, kismotort és vizi járműveket bérelni. A legkisebb max. 6 fős motorcsónakhoz nem szükséges semmilyen vizsga, bérlésekor kauciót sem kell fizetni. Figyelem!  A hajó legkényesebb és legdrágább része a propeller. Mindig figyelni kell, hogy kellő vízmélység legyen alattunk, hogy a propeller ne sérüljön! 

A Murter szigettől indul a Kornáti Nemzeti Park, ami az olasz  „ csizma „ felé mintegy 360 kisebb-nagyobb zömmel lakatlan szigetet jelent, az ezek közötti navigálás a hajósok álmainak netovábbja.  Erről a tengerparti szakaszról a nyílt tengert nemigen lehet látni, itt a tengert a végtelen számúnak tűnő sziget szakítja meg.  

A Kornáti Nemzeti Park ( KNP- így van a közlekedési táblákon is jelőlve ) a Murter szigettől kb 80 km távolságig tart, az olasz partok kb. 160 km-re vannak. Murterrel szemben Olaszországban Ankona található. Zadarból és Sibenikből komphajó is jár át naponta többször. 

A Murter sziget mind a 4 településén van halpiac és normál zöldség-gyümölcs piac is. A halpiacok általában önálló, épületben elhelyezett értékesítések, kivéve Betinát, ahol egyben van. Halpiacra szerencsés korán reggel, 6-7 órakor menni, akkor még nagyobb a választék.

Horvátországban a hazaihoz hasonlóan mindenféle gyümölcs megtalálható, ami ott megterem . Import nem jellemző, az árak a hazainál magasabbak.  A zöldségfélék ára a hazainál ugyan magasabbak, de mindig teljesen frissek. 

Az élelmiszerboltokban minden éppen ugyanúgy kapható, mint nálunk, és még hasonló áron is. Tőlünk kb. 10 km-re egycsomóban van 3 db nagyobb élelmiszer- multi, a horvát  Plodin, és Dijelo, valamint az itthonival éppen egyforma Lidl. Természetesen vannak Mega-centrumok is, és a megyeközpontunkban Sibenikben ( kb.24 km ) egész napos és mindennapos hatalmas piac is működik. 

Hús-hentesáru éppenúgy kapható, mint itthon, kb 10%-al drágábban, gyönyörű, friss áru. A sertés és marhahúson valamint a csirkén kívűl mindig van birka hús is. Általános és fő grillezhető eledelük a csvab-csicsa ( húrroló formájú ) és a pleskavicsa ( húspogácsa formájú, nagyobb mint az itthoni fasírt, és laposabb). Mindkettő 3 féle darált húsból készül, de nincs benne tojás és zsömle sem. Friss zöldségekkel olíva olajjal leöntve fogyasztják.

Tisnoban minden nap van normál orvosi szolgáltatás , de a normál rendelési idő után másnap reggelig van ügyelet is. Ott az orvosok nemigen jönnek házhoz, a rendelőbe valahogy el kell jutni.  A gyógyszertár csak nappali normál munkaidőben van nyitva  ( 8-18 ) óráig. Utazás előtt baleset-betegség biztosítás kötése javasolt. Az ellátásért azonnal ( általában készpénzben  ) kell fizetni, a számla alapján a biztosító itthon mindent visszafizet. Figyelem! Az eredeti számlán feltétlenül legyen rajta a biztosított ( ellátott ) neve,  mert anélkül itthon a biztosító nem fizet. 

A csodálatos mediterrán klímában érlelődött szőlőjükből gyönyörű boraik vannak, de a házi folyóbort vagy a legolcsóbb bort megvenni nem érdemes, mert csalódást okozhat… Érdemes tájékozódnia borokat illetően a háziaktól ( Villa Tolnai ). Sört nem érdemes otthonról hozni, mert ugyan nincs nagy választék, de a palackozott üveges Karlovacsko vagy Ozujszko kellemes pils típusú sörök, melyek pet-palackban is kaphatók.  Kapható szánsavas és mentes valamint ízesített víz is másfél literes palackaban, valamivel drágább, mint a hazai minőségi ásványvizek, üdítők.


Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight